Efter graviditet och förlossning, vaginal eller kejsarsnitt, är det inte ovanligt att magen har svårt att "dra ihop sig" igen. Pga ökad belastning och tryck under graviditet och förlossning spänns bukmusklerna ut och bäckenbotten försvagas.
Vi gör en analys av magmusklernas status genom palpering av buken och testar musklernas funktion i olika positioner och övningar. Vi undersöker om det finns en diastas/delning av magmusklerna, dysfunktion, under- eller överaktivitet i musklerna och arbetar sedan i övningar för att hitta optimalt muskelengagemang. Har du ett ärr går vi även igenom ärrmobilisering.
Med ett coachande förhållningsätt undersöker och kopplar vi även samman graviditetens- och förlossningens förlopp och upplevelse för att navigera i hur du bäst kan påverka din återhämtning och välmående. Du väljer själv hur mycket information du vill dela med dig av om din graviditet och förlossning. Av erfarenhet har vi sett att det spelar roll vad vi upplevt för att navigera vilken ingång vi behöver använda för att arbeta vidare! Konsultationen sker i behandlingsrum för din trygghet.
Vi bör träna genom 3 faser som följer grundläggande rehabiliteringsprinciper:
1. Återträning – hitta, aktivera, kontrollera
2. Grundträning – utmana styrka, balans, rörlighet, teknik som bygger upp och förebygger skador
3. Normalträning – utveckla, förbättra och bibehålla
Återträning av bålstabilitet, bäckenbotten och hållning sker med individuellt anpassade övningar för att hjälpa kroppen att läka och förbereda kroppen på fortsatt träning. Denna träning kan du starta med direkt inpå förlossningen då den hjälper kroppen att läka samtidigt som den förbereder dig för fortsatt träning. De flesta behöver 3-4månader med denna träning.
Syftet med konsultationen är att bli trygg och ”hitta” i kroppen, få information om träning och vardagsrörelser, välja 2-3 lämpliga övningar och träna för en automatisering av muskelengagemanget samt öka välbefinnande.
Kontakt: info@roini.se