KBT (Kognitiv beteendeterapi) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. KBT grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön. Samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Genom kartläggning och beteendeanalys kan man se vad som utlöser problemet och gör att det kvarstår. Handlingsplan utformas, provas och utvärderas under terapins gång. Hemuppgifter för nya förhållningssätt tillkommer.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) är en utveckling av KBT som inriktar sig till att lägga energi, handla eller agera mot det som hjälper oss att fokusera på sånt som är betydelsefullt för oss på riktigt.
Målet med CFT (Compassionfokuserad terapi) är att öka individens upplevelse av psykologisk trygghet och självtillit, och därigenom minska lidande och öka välmående. Terapiformen har en gedigen teoretisk grund och lutar sig mot forskning om neurovetenskap, evolutionslära, anknytningspsykologi. Genom att möta sig själv med mer compassion lindras stress, oro och skam och trygghetssystemet aktiveras. När trygghetssystemet är aktiverat och vi känner oss lugna får vi möjlighet att se våra reaktionsmönster utifrån.