När man har behandlat ländryggen, glutealmuskulaturen och SI leden med injektionsbehandling och inte har fått tillräckligt god effekt av behandlingen och patienten fortfarande har kvar tidigare symtom, ska man gå vidare och undersöka sacrotuberalligamenten.
Orsaken till funktionsstörning kan vara efter graviditet och förlossning, skolios, kotglidning, tidigare ländrygg-och höftoperationer samt trauma, speciellt fall med symtom som belastningssmärta och vilovärk.
Syftet med undersökningen är att hitta spänning i ligamenten som bedöms orsaka smärta och ofrivilliga muskelspänningar.
Injektionsbehandling av sacrotuberalligamenten är en typ av injektion som ges direkt i ligamenten. Syftet med denna behandling är att lindra spänning, överkänslighet och smärta. Målet är att förbättra funktionen genom reducerad spänning i ligamenten som i sin tur har positiv effekt på smärta i bäcken, höften och även den utstrålande smärtan i benet.
Man behandlar dysfunktion i sacroligament enligt två olika metoder, i båda fallen behandlar man med injektionsbehandling.
Metod 1.
Vid den första behandlingsmetoden, där injektionen ges genom sätesmuskulaturen, följer man följande steg: Patienten placeras på mage för att enklare ge tillgång till sätesområdet. Området där injektionen ska ges desinficeras noggrant för att minska risken för infektion.
Med hjälp av en nål injiceras injektionsstället vid sacrum med lokalbedövning eller en blandning av lokalbedövning och kortison. Injektionen riktas mot sacrotuberalligamenten för att försöka få dem att slappna av och förbättra deras funktion.
Efter injektionen kan det vara fördelaktigt att utföra några stretchingövningar för att ytterligare underlätta avslappning och förbättra ligamentens funktion.
Metod 2.
Om den första behandlingsmetoden inte ger tillräcklig smärtlindring och patienten fortfarande har ont vid belastning, kan man övergå till den andra behandlingsmetoden.
Denna metod utförs enligt följande: Patienten placeras på mage för att enklare ge tillgång till sätesområdet.
Terapeuten använder ett finger för att försiktigt palpatoriskt känna ligamenten genom rektum för att lokalisera ligamenten och bedöma deras tillstånd. Medan ligamenten hålls spända med hjälp av fingret, riktas en nål från sätesmuskulaturen mot ligamenten. Lokalbedövning eller en blandning av lokalbedövning och kortison injiceras genom nålen in i ligamenten. Syftet är att minska smärta och inflammation samt förbättra funktionen.
Efter injektionen kan det vara fördelaktigt att utföra några stretchingövningar för att ytterligare underlätta avslappning och förbättra ligamentens funktion. Det kan hjälpa till att förbättra deras funktion ytterligare och lindra smärta.
Metod 1 debiteras enligt gällande taxa för Region Stockholm, frikort gäller.
Med metod 2 kostar en behandling 2 000 kronor. Frikort gäller ej.
Första besöket är en konsultation och kostar då 275:- eller frikort. Då bestäms vilken behandling som kan bli aktuell.