Anhörigterapi - 60min - Caroline Bengtsson
Är du anhörig/medberoende till en närstående som indirekt påverkar dig och din livssituation?
Att vara familj eller närstående till en anhörig med t.ex. beroende, psykisk ohälsa, sjukdom eller annan problematik kan påverka oss på många plan i livet och vi kan uppleva att vi behöver stöttning och hjälp.
Vad gör vi?
Caroline är utbildad anhörig- och stressterapeut och brinner för att möta och vägleda människor till läkning i livet genom terapi. Terapin fokuserar på det självupplevda i känslor, tankar och kropp. Som terapeut strävar jag alltid efter att skapa en miljö där allvar får ta lika mycket plats som kreativitet och lekfullhet. Respekt, ansvar och att värdera tankar, kropp, själ och känslor lika mycket är viktiga grundstenar i mina möten. I terapirummet skapas en form av process som ger dig som klient möjlighet att utforska och upptäcka fler delar av dig själv för att kunna växa i relationen till dig själv och omvärlden. Som terapeut jobbar Caroline individanpassat med utgång ifrån nuet och med dig som klient i fokus.
Hur går det till?
Under terapin sitter vi oftast mittemot varandra och samtalar. När orden inte räcker till kan vi ta hjälp av konstnärliga element, så som bild, form, rörelse och visualiseringar, för att utforska oss själva. Denna metod möjliggör ett kravlöst närmande till vårt inre, där vi utnyttjar vår förmåga att fantisera och associera – detta är samma förmåga som leder oss till nuet, självet och det personliga uttrycket. Genom att identifiera oss själva på ett djupare plan kan vi uppnå vår fulla potential och därmed skapa mer meningsfulla relationer till vår omgivning. Jag tror att detta är viktigt för ett meningsfullt liv.
I mitt arbete som terapeut utgår jag framför allt ifrån följande grundstenar:
- Personlig utveckling
- Awareness
- Kroppen
- Relationer
- Insikt
Personlig utveckling
Personlig utveckling kan betyda en mängd olika saker beroende på vem man frågar. För mig är det något vi gör varje dag, även om vi inte alltid tänker på det. Varje gång vi lägger märke till hur vi mår och när vi reflekterar över vårt beteende och våra liv så utför vi en form av personlig utveckling. För personlig utveckling bottnar just i att bli medveten om hur man som människa blir till i form av känslor, beteende, och uttryck i mötet med sin omgivning.
Vi människor besitter olika former av strategier och mönster som vi bär med oss och ger uttryck för genom livet. Strategier handlar ofta om invanda beteenden som vi antingen lärt oss eller behövt utforma för att förhålla oss till livet. Ett exempel på en strategi kan vara att man undviker nära relationer på grund av att man tidigare i livet blivit väldigt sårad av dessa, eller på grund av att man under sin barndom sett en närstående genomlida smärta i nära relationer. Ibland kan en sådan strategi innehålla bägge delar, och även andra ingredienser som påverkar.
Mönster utgörs av de beteenden som vi upprepar och liknar på så sätt strategier, men mer i formen av vad vi lärt oss. De flesta har nog upplevt att man plötsligt uttrycker sig som en närstående, eller rör sig som denna. Eller att man har samma rutiner som en närstående har haft, eller egna återupprepande beteenden som man lagt sig till med under livet av andra anledningar.
Strategier och mönster är nödvändigtvis inte alltid negativa, utan är ofta också positiva. En strategi att akta sig för människor som vill en illa, eller att ha ett mönster av att komma i tid till inplanerade möten, kan anses vara positiva mönster. Men vi är människor i konstant utveckling, vi förändras hela tiden och den vi var för två minuter sedan är vi inte nu och den vi är nu kommer vi inte vara om en stund. Det är detta som är så fint och ger oss så många möjligheter till att förändras och utvecklas, men vi behöver bli medvetna för att kunna påverka processen till förändring.
Awareness
Likt tidigare beskrivet besitter vi en mängd livserfarenheter. Mönster, strategier eller andra teman som återkommer i t.ex. känslor, beteenden, tankar m.m. De kan vara något som upprepar sig i t.ex. situationer och relationer, men som idag inte gynnar oss på samma sätt som de tidigare gjort. När man tillåter sig själv att uppleva vad som sker just nu – här och nu – i tanke, känsla och kropp tränar man upp sin awareness och skapar förutsättningar för att bli mer medveten om sig själv och sin omvärld. Awareness skapar medvetenhet som i sin tur ger möjligheten till förändringar i våra livssituationer och hur man påverkas och påverkar andra med sin livserfarenhet.
Kroppen
I min roll som terapeut värderar jag kroppens roll högt, då den utgör en väg till kontakt med våra känslor och lagrar minnen från vår livserfarenhet. Kroppen signalerar även tydligt hur vi mår. För att utforska det som ännu inte har uttryckts och öka medvetenheten om hur du förhåller dig till din kropp, betonas arbetet med att uppmärksamma sinnesförnimmelser, känslor och intellekt.
Relationer
Allt i livet handlar om relationer. Hur jag relaterar till mina känslor, tankar, kropp, hem, och omvärld, för att nämna några exempel, kan ge oss medvetenhet i hur både våra inre och yttre relationer ser ut och hur vi påverkar och påverkas av dessa.
Relationen mellan mig som terapeut och dig som klient betraktar jag som en levande process, där fokus ligger på empati, genuinitet och respekt. Vi är två individer som delar erfarenheten av att vara människor i världen. Mötet oss emellan och den kontakt vi skapar tillsammans möjliggör speglingar, men är också en relation i sig. Detta kan innebära att mötet mellan terapeut och klient blir ett redskap i sig som gör det möjligt att upptäcka mer om dig själv. Nyckelkomponenterna i detta möte är närvaro, medvetenhet och ansvar.
Insikt
Insikt är något som oftast sker spontant. Som terapeut antar jag mig inte rollen som expert över någon annans liv utan tror på min klients egen rätt till sin historia och förmåga till att skapa insikt. Det är ofta när vi slutar forcera saker som insikt kan uppnås, och vi fylls ofta då av en s.k. Aha-upplevelse och en ny väg eller möjlighet kan plötsligt bli synlig för oss. Tillsammans skapar vi en miljö i rummet där förutsättningarna för detta blir möjligt.
Var finns vi?
Caroline håller till på en naturnära kursgård på Onsalahalvön, knappt fyra mil söder om Göteborg. Genom närheten till naturen skapas ett naturligt rum för avslappning och rekreation.
Besöksadress: Finnagården 50A, 439 33 Onsala
Möten på distans
Caroline erbjuder även digitala terapisessioner genom Teams och terapisamtal över telefon. Vill du ha online- eller telefonsession – skriv detta i ”meddelande till företaget”-fältet i samband med din bokning.
Övrigt
Har du frågor/funderingar så hör gärna av dig på info@unionofhearts.se eller telefonnummer 0708899104. Varmt välkommen!
Rabatter:
Är du ungdom/ung vuxen? Är du under 25 år får du 30% rabatt på din session. Använd då rabattkoden "ungdom30" i rabattkodsfältet. Är du under 18 år behöver du målsmans underskrift/godkännande.