HemFakta & rådSjälvsprickor

Självsprickor

Med kyligare utomhustemperaturer och torrare inomhusluft under vintern är det tyvärr säsong för självsprickor. De smärtsamma sprickorna dyker oftast upp på fötter och händer när det yttersta lagret av huden blivit så tjock och torr att den spricker av sig själv.

Sprickorna svider rejält och kan dyka upp på allt från fotsulor till stortån och hälar respektive handflator och fingertoppar. Har du stora problem eller underliggande sjukdom såsom diabetes bör du höra av dig till vårdcentralen. Men det finns faktiskt mycket du kan göra själv om symtomen är lindriga. Självsprickor orsakas ofta av torr hud och överexponering för faktorer som brist på fukt, kyla, dålig fotskötsel och användning av olämpliga skor. Det är viktigt att ta hand om självsprickor eftersom obehandlade sprickor kan bli infekterade eller leda till smärta och obehag.

A och O är att smörja den torra huden med en fet och mjukgörande kräm, gärna flera gånger om dagen så välj gärna en kräm som är enkel att ta med till exempelvis jobbet. Produkter som innehåller urea eller mjölksyra kan vara särskilt effektiva. På apotek kan du även köpa speciella plåster som avlastar trycket mot sprickan, lösningar att badda på som underlättar läkningen och bedövningssalva om sprickan gör mycket ont.

Förebygg självsprickor

För att förebygga självsprickor är ett tips att regelbundet ta hand om både fötter och händer.

När det gäller händerna är det viktigt att använda handkräm om huden börjar bli torr, och skydda händerna om du arbetar mycket med dem. När det kommer till fötterna så kommer man långt med att ta ett fotbad en gång i veckan där du både kan fila fötternas förhårdningar och smörja in dem efteråt. Att använda en fotfil eller pimpsten för att ta bort hård hud och döda hudceller främjar frisk hudtillväxt. Det är också viktigt att återfukta inifrån, genom att dricka tillräckligt med vatten. Man kan också förebygga genom att använda rätt skor och strumpor. Bär skor som passar ordentligt, och bomullsstrumpor som hjälper till att absorbera svett samt minska risken för friktion.

Om man har möjlighet är det även bra att besöka en medicinsk fotvårdsutövare som regelbundet kan ta hand om dina fötter och ge dig tips på vad som skulle kunna underlätta just dina besvär. Vid allvarliga fall av självsprickor eller om hemvård inte fungerar kan det vara nödvändigt.


Senast uppdaterad:
2023-11-27
Innehållet har granskats av:
Sivalee Tigerholm

Så kan vi hjälpa till:

Hos Bokadirekt kan du boka en tid på en specialistmottagning, för rådgivning och behandling av självsprickor. 

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av självsprickor.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store