Nagelterapeuten Susanna Wahlström om hur de vanligaste manikyrerna fungerar – och vad som skiljer dem åt.
Gellack, gelé eller akryl? Valen är många när man ska gå och få sina naglar fixade. Vi bad nagelterapeuten Susanna Wahlström, som driver Nail Shape by Sweden i Göteborg, reda ut de olika begreppen.
De senaste åren har gellack blivit ett allt vanligare alternativ. Då målar man naglarna med ett speciellt lack som sedan får härda under en UV-lampa. Till skillnad från vanligt nagellack håller gellack längre och ger dessutom en fin glans.
– Eftersom lacket växer med nageln beror det lite på hur fort ens nagel växer, men de allra flesta av våra kunder kommer på återbesök ungefär var tredje vecka. Nuförtiden finns väldigt bra baslack, vilket gör att gellack håller mycket bättre än det tidigare gjort. Och skulle man behöva förstärka sina naglar ytterligare kan man kombinera gellack med en hårdare gelé.
– Akryl är ett hårt material som passar nagelbitare och de som arbetar mycket med händerna. Men egentligen skulle jag säga att akryl är ett stenåldersmaterial som är på väg bort. Vi jobbar nästan inte alls med det här på salongen. Dels har akryl en väldigt stark lukt och så ställer metoden högre krav på nagelterapeuten eftersom man måste blanda akrylpulvret med en vätska innan applicering. Vi har nästan helt gått över till akrygel, som är en mix av akryl och gelé. Det är färdigblandat och doftar inte alls.
– Det är ett hårdare material än gelé, men likt gelé härdas det också i UV-ljus. Sedan akrygel kom finns ingen anledning att använda sig av akryl – det håller lika bra och är enklare att arbeta med.
– Jag skulle säga att jag väljer gelé till 90 procent av mina kunder. Det passar väldigt bra att använda vid påfyllningar.
– Då börjar man med att fila bort det gamla materialet för att sedan fylla på med en flytande gelé. Det är enkelt att arbeta med och nu finns geléer där man inte ens behöver fila till nageln efter applicering.
– Alla håller bra, särskilt nu när det finns så bra baslack för gellack. Det som framför allt orsakar att lacket släpper – oavsett metod – är om de egna naglarna är deformerade och inte växer rakt ut. Då blir det krångligare för materialet att hänga med.
– Se till att olja in och sköta dem mellan salongsbesöken, då brukar lacket sitta väldigt bra. Att använda nagelolja är lika viktigt som att borsta tänderna. Nageln är som en träskiva och när den är torr har den mycket lättare att knäckas. Är naglarna mjuka och återfuktade spricker de inte lika lätt.
– Alla är lika skonsamma om man går till en bra salong. Men vill man inte ha någon påverkan eller extra material alls på den naturliga nageln är så klart en vanlig manikyr att rekommendera. Då tar man hand om nagelbanden och polerar naglarna.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.