Hårtransplantation är en vanlig operation för den som har tappat hår och önskar fylla ut glesa områdena på huvudet. Firo Esmer är verksamhetschef på hårkliniken Akacia medical och har utbildat flera läkare och sjuksköterskor i ämnet.
– Första steget är att ta kontakt, för att sedan komma på konsultation. Det är viktigt att patienten får ordentligt med information om hur operationen går till för att sedan själv ta ett beslut om genomförandet.
En hårtransplantation är en permanent lösning på ett problem som kan upplevas psykiskt påfrestande.
– Det är vanligt att killar som tappar hår mår väldigt dåligt. Det har länge varit tabu, men är som tur något som håller på att försvinna, säger Firo Esmer.
Själva hårtransplantationen börjar med att man bedövar och plockar ut hårsäckar från givarområdet, vilket är baksidan av huvudet och runt öronen. Därefter bedövar man mottagarområdet uppepå huvudet, och lägger in hårsäckarna.
– Hårsäckarna plockas noga ut en och en, vilket kallas för FUE-metoden. Det är en procedur som tar ungefär 6 till 7 timmar, säger Firo Esmer.
Efter operationen är det viktigt att inte röra det transplanterade området eller använda någon huvudbonad.
– I 10 dagar ska man hålla sig inomhus, eftersom väder och vind kan påverka resultatet, säger Firo Esmer.
Det slutgiltiga resultatet av din hårtransplantation ser du inte först efter 12 månader.
– Efter fyra veckor tappar man stråna som följde med de hårsäckar som transplanterades. Då ser det värre ut och kan upplevas som att något har gått fel. Men detta är helt naturligt, säger Firo Esmer.
En månad efter operation kommer man ofta in för att göra en PRP-behandling, en behandling man gör för att få i gång blodcirkulationen och hjälpa hårsäckarna att återhämta sig. Det går till så att man tar 10–15 ml blod från patienten, och separerar plasma med hög halt av blodplättar från övrig plasma och blodkroppar.
– Totalt gör man sex behandlingar under fem månaders tid. Under den perioden får vi chans att följa läkningsprocessen, säger Firo Esmer.
Det finns några saker att känna till om man går i tankarna att göra en hårtransplantation. Till exempel att ställa frågan hur kliniken räknar antalet hårsäckar, så att man har rätt förväntingar.
– En hårsäck innehåller flera strån, men det finns de kliniker som räknar antalet strån och kallar det för hårsäckar. Alltså att man säger att det under operationen kommer plockas fler hårsäckar än man faktiskt gör, säger Firo Esmer.
Det finns även vissa tillstånd som kan innebära att man inte kan göra en transplantation. Till exempel om man lider av ständig inflammation i hårsäckarna, tar blodförtunnande medicin eller bär på en smittsam sjukdom.
–Det kan vara olika regler i olika länder. Det viktiga är att man pratar med kliniken som med ansvarig läkare ska ta ett beslut, säger Firo Esmer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.