Jul och nyår är inte alltid en härlig tid för dem med känslig mage – här är näringsterapeutens bästa tips för hur du bibehåller en god maghälsaunder högtiderna.
Under jul och nyår brukar det bli mycket söt mat, kryddig mat och en hel del stress ovanpå det. Inte en höjdare för magen. Irma Rendon arbetar som näringsterapeut och utövare av funktionell medicin på Effective Nutrition i Stockholm och möter många kunder med problem som härstammar från magen. De flesta söker hjälp för uppblåsthet, matsmältningsbesvär, IBS, sura uppstötningar, matintoleranser och stressutlösta magproblem.
– Min metod kombinerar att identifiera matutlösare med strategier för att lugna nervsystemet och förbättra matsmältningen.
Vilken typ av mat och livsmedel ska man undvika under stressiga perioder, som julen exempelvis?
– Under känslomässigt stressiga perioder är det bäst att undvika tung, fet eller friterad mat eftersom det kan vara svårare att smälta. Alkohol och sötsaker kan också irritera magslemhinnan och störa blodsockerbalansen, vilket kan förstärka känslor av stress. Fokusera i stället på balanserade måltider med en blandning av protein, hälsosamma fetter och komplexa kolhydrater.