Tillbaka till Start

Blir man mer nedstämd under vintern?

Tisdag 21 januari 2025 kl. 08:00

Mörka och kalla vintermånader kan kännas tung och skapa nedstämdhet. Vi frågade terapeuten Karin Kronborg vad man kan göra för att må bättre.

Mörkt, kallt, tråkigt – och kanske lite ensamt. Att känna sig tröttare och kanske lite deppigare är inte helt ovanligt under vintern. Men är det vanligare att känna sig mer nedstämd under de solfattiga månaderna? Karin Kronborg är utbildad samtalsterapeut, par- och relationsterapeut och coach. Även om hon inte ser en tydlig koppling mellan ner på tempot under vinterhalvåret.

Boka tid hos en terapeut här.

– Det finns en naturlig rytm som människan mår bra av att följa – med dag och natt, sommar och vinter, ljus och mörker. I vårt moderna samhälle rubbar vi ofta den naturliga rytmen med lampor och blått ljus från mobiler och datorer. Det kan påverka sömnen, och då kan vi börja må dåligt. Sömnen är väldigt viktig för måendet.

Bristen på solljus under de mörka månaderna kan i vissa fall även leda till D-vitaminbrist.

– Det görs mycket forskning kring konsekvenserna av D-vitaminbrist. I vissa fall kan det leda till nedstämdhet och ångestkänslor, och det ska man ta på allvar. Misstänker man D-vitaminbrist kan man kontakta en vårdcentral, säger Karin Kronborg.

Gå i ide under vintern

Björnen går i ide från slutet av oktober till någon gång i april. Kanske borde vi människor också ta efter det beteendet?

– Försök att följa naturens rytm. Har man möjlighet tycker jag att man ska försöka dra ner tempot under den mörkare tiden. Det är ok att vara hemma, läsa en bok, ta det lugnt och tanka energi. Dagarna är korta under vintern och det är naturligt att vara mindre aktiv. Precis som sommardagar är mycket längre och inbjuder till mer aktiviteter.

Ny attityd till mörkret

Snö och slask om vartannat – och dagar då solen går ner innan man hunnit komma hem från jobbet. Plånboken ekar tom och man är mitt i oxveckorna. Vad ska man göra när man tycker att livet känns lite deppigt?

– Fråga dig själv om du kan ha en annan attityd till mörkret. Man har alltid rätt att känna de känslor man gör, men försök acceptera att du inte kan påverka vädret. Kan du använda den här årstiden till något annat? Kanske kan du umgås mer hemma med familj och vänner, eller använda tiden för egenreflektion?

Maxa dagsljuset

Under vintern är det viktigt att ta till vara på det lilla dagsljus som finns, menar Karin Kronborg.

– Den som har möjlighet ska försöka gå ut tidigt på förmiddagen. Tänk på att inte ha på dig solglasögon, så att du får in ljus genom ögonen. Den här årstiden är vi påpälsade med dunjackor och halsdukar, men försök öppna upp lite i halsen och exponera lite hud för solen också.

Dessutom mår vi bättre av att röra på oss.

– Ibland känner vi ett motstånd mot att träna. Det kan vara ett relevant motstånd, att kroppen faktiskt behöver vila. Man måste inte gå på gym varje torsdag, men vi mår bra av att ta en kort paus då och då och ta en promenad. Som medicin betraktat är det faktiskt mer verkningsbart att gå ut en liten stund varje dag än att köra träningspass några enstaka gånger per månad. Och om möjligt ska du gärna ta promenaden i naturen. Naturen läker oss vare sig vi tror på det eller inte.

Låt vintern vara en tid för självomsorg

Att begränsa ljuset från lampor och skärmar är också viktigt. Karin Kronborg tipsar om att varva ner i god tid för att få en bättre sömnkvalitet.

– Jag brukar stänga ner dator, tv och mobilen cirka två timmar innan jag lägger mig. Sen sänker jag belysningen och tänder levande ljus för att varva ned.

Att acceptera de mörka månaderna och låta vintern vara en tid för självomsorg är ett sätt att må bättre. Tappa upp ett varmt bad eller umgås med människor som känns viktiga för en.

– Massage är också väldigt bra, eftersom man då utsöndrar det lugnande hormonet oxytocin. Man kan massera sig själv. Det finns något som heter ’havening’, när man stryker sig själv på armarna, som ofta har en lugnande inverkan. Det är en naturlig rörelse, precis som när man gungar och klappar ett spädbarn. Sen kan man öva sig i att ha kontakt med sitt andetag. Alla har inte tid eller möjlighet att gå på yoga, men prova att ta några medvetna andetag på väg till bussen.

Om livet ändå känns mörkt

Om ingenting hjälper. När vet man att det är dags att söka hjälp för sin nedstämdhet?

– Det finns många som tänker ’så här är livet, det är bara att stå ut’. Men så behöver det inte vara. En varningssignal är när man börjar förändra hur man lever sitt liv. Har du slutat träffa vänner? Är saker du förr tyckte var kul inte roliga längre? Känner du en orimlig trötthet som inte hör ihop med sömnbrist? Då är det läge att söka hjälp, antingen från en terapeut eller kontakta en vårdcentral. Det är bra att ta signalerna på allvar från början.

Boka tid hos en terapeut här.

Tillbaka till Start

Bara sköna tankar. När du behöver dem. Ja tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.