Tillbaka till Start

Det här är lymfmassage – och så fungerar det

Måndag 24 oktober 2022 kl. 13:39

Vad är lymfmassage, hur fungerar det och kan man göra det själv? Anne Wilderoth, som driver HälsAnn i Vetlanda, ger svar på frågorna.

Är du nyfiken på behandlingen? Boka en tid för lymfmassage här.

Lymfmassage är mjuk massage som inte ska göra ont, eftersom lymfsystemet funkar dåligt under stress. Syftet med massagen är att få igång flödet i systemet, för att rensa kroppen på överskottsprodukter som samlas där.

Varför är det så viktigt att lymfsystemet fungerar normalt?

– Om det inte fungerar kan du få många olika symtom, du kan till exempel känna dig energilös, få huvudvärk och ont i lederna. Du kanske blir svullen, får domningar eller problem med bihålorna. Har du diagnoserna lymfödem eller lipödem får du också symtom som kan bli bättre med hjälp av lymfmassage, säger Anne Wilderoth.

Vad är lymfödem och lipödem?

– Lymfödem är en diagnos som innebär att du har vätskeansamlingar. Det kan vara medfödda problem men det kan också ha uppkommit på grund av skador eller operationer. Lipödem är en annan diagnos som också innebär svullnader, men som i stället orsakas av att fettcellerna växer och lymfvätskan blir kvar i utrymmet mellan cellerna, förklarar Anne Wilderoth.

Men även om man inte har besvär, kan det vara en god idé att testa massagen:
– Immunförsvaret sitter till exempel i lymfsystemet, så du kan hålla dig friskare genom att hålla i gång flödet.
Har du symtom som indikerar att du har antingen lipödem eller lymfödem rekommenderar Anne Wilderoth att du bokar en tid för lymfmassage, för att se om det kan hjälpa mot besvären. Men även om man inte har besvär, kan det vara en god idé att testa massagen:
– Immunförsvaret sitter till exempel i lymfsystemet, så du kan hålla dig friskare genom att hålla i gång flödet.

Hur går en lymfmassage till?

– Andningen är viktig i lymfmassage, därför får kunder hos mig alltid börja med fem andetag. Sedan påbörjar jag själva behandlingen, som alltid startar runt halsen och nyckelbenen eftersom det är där överskottet från lymfsystemet töms ut i blodbanan. Efter det jobbar man igenom resten av kroppen med strykningar och lätta lossagrepp.
Lymfmassage är en helkroppsmassage och behandlingarna brukar vara mellan 70 och 120 minuter. Enligt Anne Wilderoth kan det ta en stund att få i gång lymfsystemet och hon rekommenderar därför att börja med en 90-minutersbehandling, så att ni även hinner gå igenom hur man gör egenvårdsmassage.

Vilka är effekterna av lymfmassage?

– Ofta varierar effekterna efter behandlingen. Vissa går från salongen och berättar att de känner sig lätta i kroppen. Andra får ont i huvudet eller kroppen dagen efter, och vissa känner ingenting alls. Får du ont efteråt är det ett tecken på att mycket händer i kroppen, och det är positivt. Men det kan också innebära att du behöver dricka mer vatten efter behandlingen. 

Mellan behandlingarna rekommenderar Anne Wilderoth att du själv gör en enklare form av lymfmassage hemma. Du går igenom vad du kan göra för egenvård vid behandlingstillfället och kan utföra den till exempel när du duschar eller smörjer in dig.

Bindväven och lymfmassage

Anne Wilderoth berättar att man under en behandling också arbetar en del med bindväven för att öka flödet i lymfsystemet. Men vad är då skillnaden mellan lymfmassage och bindvävsmassage?

– Bindvävsmassage är en hårdare massage som gör mer ont, och det vill man undvika i lymfmassage eftersom det stressar kroppen och ger ett sämre lymfflöde.

Är du nyfiken på behandlingen? Boka en tid för lymfmassage här.

Tillbaka till Start

Bara sköna tankar. När du behöver dem. Ja tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.