Tillbaka till Start

HIIT-pass: PT:n om fördelarna med högintensiv träning

Onsdag 13 november 2024 kl. 13:38

För de flesta är träningen något som ska hinnas med mellan jobb, fritidsaktiviteter och familjeliv. Lösningen? Kort men intensiv träning. HIIT-träning har blivit populär just för att det är en effektiv träningsform som ger tydliga resultat.

Boka ditt nästa träningspass här.

Högintensiv intervallträning (HIIT) är mer av en princip än en träningstyp. HIIT, eller högintensiv intervallträning, kombinerar korta, intensiva träningsintervaller med lågintensiv återhämtning eller vila. Syftet är att maximera träningseffekten på kort tid – samtidigt som det också är ett effektivt sätt att förbättra konditionen, bränna fett och stärka muskler.

Intervallerna kan bestå av konditionsövningar som löpning eller cykling i hög hastighet, till styrkeövningar som burpees eller kettlebell-svingar.

Bäst av allt? Passet är över på kortare tid än det tar att kolla på ett avsnitt av en tv-serie, men hälsofördelarna är desto större: kaloriförbränningen ökar både under och efter passet tack vare efterförbränningen. Till skillnad från lågintensiv konditionsträning som kan bryta ned muskelmassa så hjälper HIIT till med att bevara eller bygga muskler.

Pernilla Nyholm är licensierad personlig tränare och kostrådgivare och är diplomerad inom medicinsk och klassisk massage, koppning, avslappningsmassage. Nedan svarar hon på vanliga frågor om hur man själv kommer igång med HIIT-träning.

Klicka här för att boka in ett pass hos Pernilla.

Vad är fördelarna med HIIT-träning?

– En av de stora fördelarna är att det är tidsbesparande, 15-30 minuter räcker mer än väl.  Det ökar ämnesomsättningen, metabolismen tar verkligen fart och det gör även förbränningen. HIIT är därför optimalt för den som vill gå ner i fettvolym utan att tappa muskelmassa. Det förbättrar kondition och syreupptagningsförmåga bättre än annan konditionsträning. Och du behöver inte ha ett gym för att göra din träning. Hemma i vardagsrummet funkar alldeles utmärkt!

Vad ska man tänka på som nybörjare?

– Att inte krångla till det. Det enkla är oftast det jobbigaste också. Värm upp kroppen innan du kör igång på riktigt så undviker man onödiga skador.

Hur många gånger i veckan rekommenderas att man kör HIIT?

– Eftersom återhämtningen efter ett sådant här pass är längre än ett ”vanligt” pass så skulle jag nog inte göra det mer än tre gånger i veckan, så mellan 1-3 pass i veckan.

Finns det skaderisker för nybörjare?

– Skaderisken är varken mer eller mindre i HIIT-träning som i någon annan form av träning. Jag skulle väl säga att är man nybörjare, och kanske inte vet vart ens gränser går, så börja i ett lägre tempo som till en början känns ganska jobbig för att succesivt jobba sig upp i en nivå där man ligger upp på 90-100 procent av maxpulsen. Den räknas enkelt ut enligt formeln: 220 minus din ålder. Men oavsett om du är nybörjare eller ej så är det viktigt att värma upp kroppen innan man kör igång.

Vad bör man tänka på när det gäller återhämtning efter ett HIIT-pass?

– Tänka på att verkligen vila kroppen ordentligt, drick mycket och ät mat som innehåller bra kolhydrater, proteiner och fetter.

Finns det några vanliga misstag folk gör när de kör HIIT, och hur kan man undvika dem?

– Att man går ut alldeles för hårt och sedan slutar. Gör i stället tvärtom: Börja på en nivå som du nästan tycker är löjlig. Inte så långa pass, kanske endast tio minuter, för att sedan öka på tiden och kräva mer av dig själv. Det tycker jag gäller all träning om man inte är så van att träna: är det för krävande och det tar för mycket tid så tenderar man att sluta rätt kort efter man börjat.

Boka ditt nästa träningspass här.

Tillbaka till Start

Bara sköna tankar. När du behöver dem. Ja tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.