Tillbaka till Start

Idrottsmassage: Förebygg skador och påskynda återhämtning

Torsdag 18 mars 2021 kl. 13:35
idrottsmassage

Malin Lander är en av Bokadirekts gästbloggare.  Malin har träffat Andreas Thanger på Svea Naprapati för att testa idrottsmassage och prata om hur vi kan ta hand om våra kroppar och förebygga skador. Du får också fem bra tips för en bättre träningsvår.

Äntligen vår!

Efter en lång vinter börjar ljuset äntligen komma tillbaka, kvällarna blir längre och med det en längtan efter att tillbringa mer tid utomhus. För mig är det nu löpsäsongen börjar på riktigt. Det är nu vinterns halkiga gator och pass på löpbandet byts mot härliga utomhusrundor. Kanske håller du med mig om att det spritter i löparbenen av ny motivation, eller är du en av de som blivit en helhjärtad padelfantast? Oavsett vilken sport vi utövar så är det också när motivationen är som störst som skadorna ofta uppstår.

Jag har träffat Andreas Thanger på Svea Naprapati för att testa idrottsmassage och prata om hur vi kan ta hand om våra kroppar och förebygga skador. För mig som är frälst löpare är det ofta höfter, lår och vader som känns stela, spända eller överbelastade. Med det kan lika gärna handla om en ömmande ländrygg eller stela axlar efter mycket stillasittande arbete i en icke ergonomisk arbetsposition. Oavsett problemområde kan en duktig naprapat hjälpa dig förstå din kropp och hjälpa dig rätt!

Varför idrottsmassage?

Till skillnad från en vanlig klassisk spa-massage som till största del handlar om avslappning, går idrottsmassagen djupare ner i musklerna och fokuserar på specifika områden och muskelgrupper. En idrottsmassage gör ondare än en spa-massage men efter behandlingen känns dina muskler avslappnade och med ny energi. Vilka problemområden man har beror ofta på hur individens vardag ser ut och vilken belastning man utsätter sin kropp för i form av idrott och träning. Idrottsmassagens primära syfte är att påskynda återhämtningen och få dina muskler redo för nästa träningspass eller tävling. 

Vad säger naprapaten om idrottsmassage? 

Andreas på Svea Naprapati berättar att några av de vanligaste problemområden som folk söker hjälp för är överbelastning efter träning såsom löparknä, tennisarmbåge eller ryggsmärtor. Han berättar även att det är viktigt att se kroppen ur ett helhetsperspektiv och att hitta orsaken till smärtan, snarare än att bara dölja symptomen tillfälligt. Smärta i knät kan till exempel handla om en snedbelastning eller en svaghet i höft eller ryggparti, och det är här en duktig naprapat kan hjälpa dig. Att vi dessutom blivit alltmer stillasittande i vårt arbete är inte heller något som gynnar kroppen. Idrottsmassage kan dessutom hjälpa dig som vill träna lite extra hårt att hålla kroppen pigg och påskynda återhämtningen. 

Låt en duktig naprapat få ordning på din stela nacke så att du kan fokusera på vårens träning!

Vill du också testa idrottsmassage? Boka en tid i närheten av dig på Bokadirekt.

5 tips inför vårens träning!

  1. Hitta din grej!

Se till att hitta en träningsform som du gillar. Vare sig det är fartfylld padel med vännerna, tuffa styrkepass eller en härlig löprunda i skogen så är det allra viktigaste att du hittar den träningsform som du själv mår bra av!

  1. Värm upp och förebygg skador

Idrottsmassage och rätt behandling är en viktig del för en frisk och välfungerande kropp, men glöm inte att du kan göra mycket själv. Se till att vara ordentligt uppvärmd inför ditt träningspass så kan du undvika onödiga skador.

  1. Träna ofta

Lagom är väl bäst kanske du tänker nu? Jag menar inte att alla ska bli elitmotionärer och att man måste träna varje dag, men att få in träning som rutin är ofta en framgångsfaktor. Korta passa regelbundet är ofta lättare att få in i vardagen än de där långa, hårda passen med perfekta förutsättningar. Glöm inte heller den viktiga vardagsmotionen!

  1. Rätt utrustning

Fundera på vilken utrustning som är viktig för din träning. För mig som löpare är bra skor ett måste, både för löpkänslan och för att förebygga skador. Nya träningskläder i härliga vårfärger kan också ge motivationen en boost!

  1. Sätt upp ett mål! 

Sätt upp ett mål för att mäta din träning! Ett mål kan se helt olika ut beroende på vem man är och vad man drivs av. Det kan handla om att springa ett visst lopp, klara en längre distans eller lyfta en specifik vikt. För någon annan kan det handla om att träna ett visst antal dagar i veckan eller få in yoga som en morgonrutin. Hitta de mål som motiverar just dig till att träna mer i vår! 

Morgonrundorna runt Djurgården är magiska just nu!
Tillbaka till Start

Bara sköna tankar. När du behöver dem. Ja tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.