Tillbaka till Start

Nyfiken på yoga? Så hittar du rätt yogaform för dig

Torsdag 3 oktober 2024 kl. 08:26

Ashtanga, hatha eller yin? Yogaläraren Tina Lindhe hjälper dig att förstå vilken yogaform som passar dig bäst.

Vill du börja med yoga, men är osäker på vilken yogaform som passar dig? Vi bad experten Tina Lindhe, som driver populära studion Tinas YogaFörAlla i Haninge, att reda ut de olika begreppen. Tina själv fann yogan för drygt 12 år sedan när flera olika delar av hennes liv kraschade samtidigt. Hon var på botten och hade under lång tid haft problem med både panikångest och stressrelaterade symptom.

– Jag kämpade med en trasig själ, stel kropp och en överaktiv hjärna. Stress tar ofta fysiska uttryck och när jag var som värst var jag så stel att jag inte kunde böja mig och plocka upp något från golvet, berättar Tina.

Tina hade tidigare provat några yogaklasser på gymmet, men den verkliga passionen för yogan väcktes under en träningsweekend med Malin Berghagen i Bromma.

– Jag mötte mig själv och mina rädslor på mattan – och kunde gråta ut. Sedan den helgen har jag yogat varje dag, om så bara tio minuter. Det är min medicin och mitt sätt att hitta hem till mig själv och göra rätt val.

Boka nästa yogaklass här.

Foto: Privat

Vilken yogaform passar dig bäst?

Att hitta en yogaform som passar kan vara avgörande för att trivas med träningen. Yogan delas traditionellt upp i yin och yang – där yin innehåller mer lugna och svala yogaformer som släcker ner kroppen medan yang är mer fysisk och uppvärmande.

– Min filosofi är att alla ska kunna prova allt. Men är man nybörjare kan man välja något med lite lägre tempo så att man vet att man hinner med. Kanske en yin-klass eller en lugnare vinyasa. Man kanske inte ska börja med hatha, känner man sig svag kan det vara rätt tungt.

Yinyoga: återhämtande och bindvävsfrämjande

Yinyogan är en återhämtande och sval yogaform där man rör sig långsamt mellan de olika positionerna. Den relativt moderna yogaformen kommer från Kina och dess främsta uppdrag är att mjuka upp kroppens bindväv.

– När bindväven är frisk ter den sig som en flytande gel runt musklerna och ger oss full potential att röra oss. Vid stress kan bindväven tighta till sig, då kan man bli väldigt stel. Yinyogan är ett sätt att stretcha och mjuka upp bindväven genom att vila i mjuka positioner.

Kännetecknande för yingyogan är lugna klasser där man dämpar belysningen och ofta använder redskap som bolster, block, ögonkuddar och filtar.

– Det är en extremt återhämtande yogaform som passar precis alla. Den är jättebra för personer med fibromyalgi eller ME. Ibland kan det var lite knepigt för extremt stressade personer eftersom klasserna är så stilla att det blir kaos uppe i huvudet av alla tankar. Men det är bra att träna på det.

Fördelar med yinyoga: Lindrar stress, främjar återhämtning, bra för stel bindväv.

Passar bäst för: Nybörjare, stressade personer och de som söker återhämtning.

Foto: Pexels

Hathaytoga: klassikern som är tuff och statisk

Hathayoga är den äldsta yogaformen från Indien som i princip all annan yoga härstammar ifrån.

– Hathan är yogans urkraft. Alla yogapositioner som är äkta härstammar från hathan. Det är ganska statisk yogaform som är perfekt för den som vill köra tuff, korrekt och bra yoga.

Hatha-yoga passar många eftersom positionerna enkelt går att anpassa efter utövarens kapacitet. Samtidigt kanske det inte är optimal för nybörjaren eftersom det är en relativt tuff yogaform.

– Nuförtiden har man också börjat modifiera hathan. Det finns till exempel klasserna hatha flow där man lägger in mer dynamiska övningar mellan positionerna.

Fördelar med hathayoga: Tuff och disciplinerad, perfekt för styrka och stabilitet.

Passar bäst för: Erfarna yogautövare eller de som söker en utmaning.

Ashtangayoga: fysiskt krävande

Ashtangayoga är en fysiskt krävande yogaform som uppstod på 1970-talet och består av bestämda rörelseserier. Serie 1 är den vanligaste serien som består av ett antal positioner som alltid utövas i exakt samma ordning.

– Det är en bra yogaform för den som känner en trygghet i att veta exakt vad man ska göra under klassen. Dessutom kan man tydligt följa sin egen utveckling eftersom man upprepar samma övningar. Traditionellt sett har det varit en strikt yogaform med lärare som haft höga krav på disciplin och andningsmönster. Många ’ashtangis’ gör sin praktik på fastande mage varje dag sex dagar i veckan. Men det har mjukats upp lite, nu finns det även lite lekfullare klasser som kallas ’ashtanga-inspirerade’.

Man kan även välja Mysore-klasser inom ashtangan.

– Då behöver man inte yoga i takt med varandra, utan alla följer sitt eget flöde.

Fördelar med ashtangayoga: Struktur, förutsägbarhet, tydlig utvecklingskurva.

Passar bäst för: De som gillar disciplin och fysisk utmaning.

Foto: Pexels

Hotyoga: svettigt och omtvistat

Hotyoga eller bikramyoga är en yogaform som utövas i ett rum som värmts upp till drygt 38 grader. En yogaklass av den svettigare sorten där kroppen känns mjukare tack vare värmen.

– Man behöver känna in värmen i en kvart innan klassen så att man inte tuppar av. Fördelen med hotyoga är att kroppen kan kännas mjuk och vig. Samtidigt finns det en hög skaderisk, kroppen är kanske inte lika varm som du tror. Jag är personligen inte förtjust i hotyoga, men uppskattar att det finns så många olika sorters yogaformer. Ska man prova hotyoga bör man ha viss yogaerfarenhet i bagaget och en lärare som är lyhörd.

Fördelar med hotyoga: Ökad flexibilitet tack vare värmen.

Passar bäst för: Erfarna yogautövare med god kroppskontroll.

Boka nästa yogaklass här.

Tillbaka till Start

Bara sköna tankar. När du behöver dem. Ja tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.