Att förstå skillnaden mellan naprapat, kiropraktor och fysioterapeut är en utmaning. Vi går igenom de olika yrkena, och vad de kan hjälpa dig med.
Kiropraktiken föddes i USA i slutet av 1800-talet. Behandlingsformen fokuserade på att justera patientens rygg och kotor för att på så sätt avhjälpa olika symtom som berodde på rörelseinskränkningar i ryggen. Grundtanken var att ryggen är central i kroppen och att många problem därför kan spåras tillbaka till den.
Från början arbetade kiropraktorer nästan uteslutande med att manipulera (behandla) lederna och kotorna i ryggen, men så är det inte riktigt nu för tiden. I dag ingår även metoder för att behandla mjukdelar med syftet att minska smärta och andra problem som beror på rörelseinskränkta leder. Beroende på vilken utbildning kiropraktorn har kan behandlingsmetoderna skilja sig åt.
Naprapatin växte fram under tidigt 1900-tal, som ett alternativ till kiropraktiken. Från början arbetade naprapater bara med behandling av mjukdelar: bindväv, ligament, fascia och muskler. Målet var – och är – att minska smärta och att mjuka upp runt lederna för att de ska återfå sin fulla funktion.
Att behandla mjukdelarna med till exempel massage och stretchning är fortfarande grundläggande i en naprapatbehandling, men en naprapat kan också jobba med ledmanipulation och akupunktur. Många naprapater jobbar också med individuella träningsprogram som ett komplement till behandlingen. Det är framför allt den enskilda naprapatens utbildning och patientens problematik som påverkar behandlingsmetod.
Sjukgymnastiken har sin grund i Sverige och började användas som behandlingsmetod i början av 1800-talet. Fram till 2014 kallades det sjukgymnastik, men namnet är nu ändrat till fysioterapi.
En fysioterapeut jobbar framför allt med rehabiliteringsträning efter skador eller sjukdom, men kan också arbeta med förebyggande träning och massage. Det är inte heller ovanligt att fysioterapeuter hjälper patienter som har psykiska eller psykosomatiska besvär.
Hos fysioterapeuten får du hjälp med individuella träningsprogram för att träna upp muskulaturen efter olika sjukdomar eller skador. Eftersom syftet med fysioterapi är att stärka musklerna och förbättra rörligheten behöver du själv vara aktiv i behandlingen. Det finns också fysioterapeuter som arbetar med kroppskännedom, kognitiv beteendeterapi och behandling av lymfflöden.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.