Drömmer du om ett långt och fylligt hår – här är frisörens bästa tips.
Många drömmer om långa, svallande lockar men inte alltför sällan blir resultatet (tyvärr) tunna spretiga toppar och livlöst hår. Så hur får man till det där långa, tjocka svallet? EnligtBenjamin Elfström, frisör och ägare av salong Vass i Hudiksvall, handlar det främst om att anpassa sig efter sin hårtyp.
– Olika hår och olika kroppar kräver olika. Det finns inte en behandling för alla. Lär känna ditt hår och vad det behöver – är det blekt, lockigt, slitet? Kanske går din kropp även igenom en hormonell förändring, som en graviditet eller klimakteriet, som du behöver ta hänsyn till.
För att få håret att växa – och lyckas behålla friska längder – behöver du fokusera på fyra punkter, menar Benjamin Elfström.
Återigen – lär känna ditt hår och vad det behöver. Bra hårvård med snälla ingredienser är A och O för att håret ska växa och må bra. Tänk även på att kanske anpassa efter säsong – under vintern kan håret behöva extra fukt för att klara av den torra vinterluften och under sommaren är ett tips att investera i produkter som vårdar vår känsliga hårbotten och skyddar mot UV-strålning.
Investera i en bra hårmask, fulladdad med nyttiga och välgörande ingredienser som verkar både mjukgörande och återfuktande. En regelbunden Olaplex-behandling, som stärker och ger mer glans, är också ett bra tips för att bibehålla friskt hår. Går att göra både hemma och på salong.
Vid varje användning av värmeverktyg skadas hårets ytskikt och håret slits. Därför är det viktigt att använda värmeskydd vid föning och styling. Värmeskyddet lägger sig som en hinna runt hårstrået för att förhindra att värmen får kontakt med hårfiberytan.
Eller varför inte testa att locka håret utan värme (länka till ny artikel om Heatless curls).
Klipp topparna regelbundet hos frisör. Strunta inte i det bara för att du vill ha långt hår, resultatet blir bara ett torrt och slitet hår, som en snårig buske.
Så hur ofta ska man egentligen klippa sig?– Det beror på hårlängd. En kort frisyr, som många killar har, behöver klippas var femte till sjätte vecka för att hålla formen. Vid axellängd brukar var åttonde vecka vara tumregeln för att behålla frisyren.
Hur vet man när det är dags att klippa sig?– När du märker att du inte får till formen längre, håret känns tungt och livlöst. Efter tio till tolv veckor brukar man märka av slitningar i topparna. Stråna klyver sig och går att dela likt en dragkedja, resultatet blir halverade hårstrån och ett tunnare och tovigare hår.
Skiljer det sig mellan olika hårtyper?
– Egentligen inte, men det märks på olika sätt. Ett skandinaviskt hår blir mest livlöst, medan ett tjockare, lockigare hår blir torrt och frissigt, säger Benjamin Elfström.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.